2024-07-24 Novice o proizvodih

Biotehnološko podjetje dosega skoraj 100-odstotni izkoristek in na tisoče pridobljenih izdelkov

Mednarodno biotehnološko podjetje je želelo povečati celotno proizvodnjo brez dodajanja rezervoarjev, hkrati pa je želelo zmanjšati število rezervoarjev, ki jih uporabljajo v obstoječem serijskem procesu. Za morebitno rešitev so se obrnili na podjetje Alfa Laval.

Pred tem je podjetje za svoj končni izdelek na biološki osnovi, ki zahteva neprekinjeno mešanje, saj izdelek nežno teče do končne faze polnjenja, uporabljalo več mešalnih posod s prostornino od 50 do 600 litrov. Običajno se je za vsako edinstveno serijo uporabljala ena velikost rezervoarja, vendar je stranka po pogovorih z družbo Alfa Laval in lastnem neodvisnem testiranju hitro ugotovila, da lahko z nadgradnjo zmogljivosti mešanja z družbo Alfa Laval poveča skupno proizvodnjo v obratu in optimizira obstoječo proizvodnjo serij.  

Vsi magnetni mešalniki niso enaki

Po natančni oceni procesa stranke je bilo ugotovljeno, da se 20 % dragocenega končnega izdelka po nepotrebnem zavrže kot odpadek. Ta odpadni proizvod je bil neposredno posledica obstoječih magnetnih mešalnikov, nameščenih na dnu, ki so se morali ustaviti, ko je bilo v vsaki seriji na dnu rezervoarja še vedno 15–20 % proizvoda. Ko je stranka poskušala neprekinjeno mešati in odvajati vodo, je obstoječi mešalnik ustvaril lijak ali vrtinec. Ko se pojavi vrtinec, odstrani izdelek z vrtljivih in nepremičnih ležajev mešalnika. Ker izdelek med delovanjem služi kot mazivo za ležaje, pride do takojšnjega stika ležajev in trenja, zaradi česar se lahko kosi ležaja pomešajo z izdelkom. Druga težava je bila, da njihov obstoječi mešalnik ni imel dovolj prilagodljive hitrosti mešanja, saj je moral delovati pri najmanj 100 vrtljajih na minuto, da bi se izognili trenju ležajev.

Nežno doseganje 100-odstotnega donosa

Na podlagi ocene je bil priporočen šestpalčni magnetni lebdeči mešalnik družbe Alfa Laval, ki je bil preizkušen v enem od strankinih 100-litrskih rezervoarjev. Po namestitvi so se jasno pokazale konstrukcijske prednosti lebdečega mešalnika. Mešalnik je lahko deloval z manj kot 100 vrtljaji na minuto, kar je preprečilo stik z ležaji. Poleg tega so nižji vrtljaji omogočili, da se rezervoar med popolnim praznjenjem nenehno meša. Najpomembnejše pa je, da je 100-litrski rezervoar dosegel skoraj 100-odstotni izkoristek, saj je bila iz rezervoarja pridobljena skoraj vsa količina izdelka, ki je bila prej odplaknjena kot odpadek. Možnost 100-odstotnega izkoristka je stranki omogočila tudi uporabo enega rezervoarja za vsako edinstveno serijo – ne glede na prostornino rezervoarja – kar je zmanjšalo število rezervoarjev, potrebnih za vsak proces serije.

Poleg tega edinstveno nagnjena in optimizirana zasnova rotorja magnetnega mešalnika Alfa Laval zagotavlja nežno mešanje z manjšim strižnim mešanjem, da se ohrani najvišja možna stopnja celovitosti izdelka, kar je zahteva za njihove zelo občutljive izdelke.

Zgolj na podlagi rezultatov mešanja s 100-odstotnim izkoristkom je stranka takoj kupila dva mešalnika za svoje 100-litrske rezervoarje. Ko so dodatne serije potrdile podobne rezultate, so kupili tri dodatne mešalnike.

Takojšnja povrnitev naložbe

Povračilo stroškov novih mešalnikov je bilo skoraj takojšnje – trajalo je manj kot en teden. Stranka je izračunala 20-odstotno povečanje izkoristka izdelka na podlagi 100-litrskega rezervoarja, kar pomeni 20.000 ml dodatnega mešanega izdelka. V tem primeru so prihranili od 0,05 do 1 USD za vsak ml izdelka (odvisno od izdelka) ali do 20.000 USD na serijo na dan! Ker je mešalnik vgrajen tudi v večje 500- do 600-litrske rezervoarje, je izkoristek in s tem donos še večji.

Potem ko je stranka dosegla več tisoč dolarjev dnevnih prihrankov pri obratovanju in izdelkih, je bila tako zadovoljna, da je dva svoja obrata v ZDA nadgradila z 19 dodatnimi mešalniki.

Prednosti

  • Lebdeča zasnova – zagotavlja boljše možnosti za povečanje obsega, saj omogoča prost pretok in razvoj kultur.

  • Rotor z optimiziranim pretokom – odpravlja striženje celic, hkrati pa omogoča hitrejše premikanje in razmnoževanje kultur.

  • Spremenljiva hitrost mešanja – mešanje se začne pri zelo nizkih vrtljajih na minuto, tudi ko je rezervoar prazen, in se lahko postopoma povečuje, pri čemer se zlahka vnaša zračenje za doseganje večjega števila celic.

Oznake

Vse

Sorodna vsebina: