2024-08-21 Novice o proizvodih

Dekanterji ALDEC G3 za dehidracijo blata zmanjšajo porabo električne energije družbe Sydney Water v Cronulli

Zamenjava starih dekanterjev z ALDEC G3 prihrani 47 % električne energije, 173 ton CO2/leto ter približno 275.000 USD za preprostejše vzdrževanje in prevoz blata iz bioloških čistilnih naprav

Ko je bil čas za zamenjavo starih dekanterjev, so v čistilni napravi Cronulla družbe Sydney Water iskali najnovejšo tehnologijo, ki bi zahtevala minimalne spremembe obstoječe opreme. Ko so se odločili za rešitev, ki jo je ponudila družba Alfa Laval, niso mogli verjeti, da so dejansko prihranili skoraj 50 % električne energije. 

Sydney Water je največje avstralsko podjetje za oskrbo z vodo. Več kot 4,6 milijona ljudi oskrbuje s storitvami v zvezi z vodo, odpadno vodo, reciklirano vodo in nekaterimi storitvami v zvezi z deževnico. V čistilni napravi Cronulla na polotoku Kurnell, približno 18 km južno od središča Sydneyja, dnevno predelajo približno 54 milijonov litrov odpadne vode, kar predstavlja približno 10 % od 190.000 ton bioloških trdnih snovi, ki jih družba Sydney Water proizvede vsako leto.

Dekanterji so ključni za končno pripravo bioloških trdnih snovi, ki so pripravljene za prevoz in uporabo v drugih panogah. Mark Ziogas, vodja proizvodnje je v imenu podjetja Sydney Water igral pomembno vlogo pri tehnični specifikaciji razpisa za nove dekanterje v elektrarni, nato pa nadzoroval namestitev in zagon dveh dekanterjev G3 podjetja Alfa Laval. Razpis se ni osredotočal na stopnjo vlažnosti, temveč na prostorninsko in hidravlično zmogljivost strojev, da bi zagotovili, da bodo dekanterji lahko obvladovali trenutne obremenitve in imeli zadostno zmogljivost za morebitno povečanje števila prebivalcev na območju v prihodnosti. Družba Alfa Laval je bila na razpisu izbrana iz več razlogov. Na poti se je pojavilo nekaj dodatnih in nepričakovanih prednosti.

Skoraj 50-odstotni prihranek električne energije

Sydney Water porabi skoraj 1 % električne energije zvezne države Novi Južni Wales. Vedno išče načine za zmanjšanje porabe energije, kjer je to mogoče. Prihranki energije, ki jih je obljubila družba Alfa Laval, so bili ključni dejavnik za zmago na razpisu in so dejansko presegli vsa pričakovanja.  Kot pravi Mark: 

»Zmanjšanje moči, ki nam je bilo predstavljeno, je bilo v resnici še večje. Družba Alfa Laval je dejala, da bi lahko dosegli 30–40 %. V resnici smo samo pri dekanterjih dosegli več kot 47-odstotni prihranek energije. To je zelo impresivno. Nekateri so bili skeptični. Ko smo jim posredovali prave številke, so bili navdušeni.  

»Prejšnji dekanterji so imeli zmogljivost 55 m3/h, vendar je bila največja zmogljivost, ki smo jo lahko izkoristili, ne da bi ogrozili stopnjo zajemanja, le 21 m3/h. Zato je bilo vsak dan potrebnih 21 ur odvodnjavanja, kar pomeni skupne stroške energije v višini 73.139 USD na leto.

»Z napravami Alfa Laval G3-95 lahko udobno obratujemo pri 40 m3/h, ne da bi pri tem ogrozili zajemanje. Zato se je delovni čas zdaj prepolovil na 10,5 ure na dan. Zaradi skupne učinkovitosti stroja in manjšega števila ur delovanja nas elektrika stane manj kot 20.000 dolarjev na leto.  

Tako velik prihranek energije pomeni zmanjšanje emisij CO2 za 173 ton na leto, kar ustreza emisijam skoraj 40 avtomobilov, in skupni prihranek stroškov energije za 73,4 % ali skupaj 53.639 USD na leto. Samo na podlagi teh dejavnikov in prihranjenih stroškov vzdrževanja bi se morala naložba povrniti v štirih letih.  

Nizki stroški vzdrževanja – prednost zatesnjenih notranjih ležajev

Mark ocenjuje, da je z določitvijo, da morajo imeti dekanterji zatesnjene notranje ležaje, pri stroških vzdrževanja tovarna letno prihranila 50.000 USD. Stroj je opravil že 8000 delovnih ur, notranjih ležajev pa se še ni bilo treba dotakniti.

»To je omogočilo daljše neprekinjeno delovanje. Naše stare stroje je bilo treba mazati vsak teden. Relativno preprosta naloga je zahtevala veliko interakcije med operaterji in vzdrževalci. Zdaj se lahko osredotočimo na pomembnejše dejavnosti vzdrževanja in delovanja

Zmanjšanje vlage

Vsak odstotek povečanja vsebnosti trdnih snovi je dober. Z vsakim pridobljenim 1 % družba Sydney Water prihrani približno 55.000 USD pri stroških, povezanih s prevozom bioloških trdih delcev iz čistilne naprave Cronulla. Ker tovarna v Cronulli dobro obratuje, ni bilo pričakovati večjih zmanjšanj, vendar so bila zelo dobrodošla. Kot pojasnjuje Mark: »S starimi stroji smo imeli srečo, da smo dosegli 18 % trdnih snovi v pogači. S strojem Alfa Laval smo takoj, ko je bil vgrajen, dosegli 20 %, ne da bi opravili kakršno koli optimizacijo, zdaj pa se lahko približamo 22 % samo z optimizacijo postopka in hitrostjo dovajanja. To je brez optimizacije centrifug – do tega še sploh nismo prišli. Upam, da bomo z optimizacijo centrifug v prihodnjih mesecih dosegli 23 %, morda 24 %.«  

Enostavno prileganje

Ključna prednost je bil odtis in enostaven pregled dekanterjev. Preprosta zasnova pokrovov na tečajih zagotavlja, da so notranji mehanizmi strojev lahko dostopni in da je vsak sestavni del mogoče enostavno pregledati.  

»Zato je bilo res preprosto, saj se je prilegalo našemu prostoru, prav tako pa je bila primerna tudi usmeritev stroja. Območja dovajanja in odvajanja pogače so bila v osnovi enaka kot pri prejšnjih dekanterjih, zato nam ni bilo treba preveč preurejati cevovodov. Zaradi tega je bilo naročanje razmeroma preprosto in je bilo opravljeno v kratkem času. To je tudi zagotovilo varnejše in prostornejše delovno območje, saj dekanterji Alfa Laval zavzemajo veliko manjšo površino od starih strojev, a imajo enako proizvodno zmogljivost. 

Konkurenčna cena

Cena dekanterjev ni bila le konkurenčna, temveč je družba Sydney Water zaradi količine, ki jo je mogoče obdelati, lahko zamenjala tri stare dekanterje z dvema novima, kar je takoj zmanjšalo skupne stroške kapitala in tekočega vzdrževanja. 

Možnost lokalnega servisiranja

Avstralski servisni center družbe Alfa Laval strankam ponovno zagotavlja dolgoročno zaupanje in mir.

»Pri podjetju Alfa Laval je bil velik bonus to, da so nam omogočili ogled lokacije v Huntingwoodu in njihovih delavnic.  Bil sem popolnoma navdušen. Stroj lahko popolnoma prenovijo. Imajo vse zmogljivosti, vključno s strojem za uravnoteženje. Poleg tega sem videl, kako so vsi njihovi rezervni deli in zaloge na policah oštevilčeni. Bilo je zelo pomirjujoče. In da veste, da so v bližini, da so domačini. Če imate nujen klic, imajo vedno na voljo osebje, ki vam lahko hitro priskoči na pomoč. Vemo, da se bo centrifuga, ko bo šla na remont, vrnila v odličnem stanju in v primernem roku.  

Partnerstvo z družbo Alfa Laval

Posebnost odnosa med podjetjema Alfa Laval in Sydney Water sta stalna podpora in komunikacija, ki sta se razvili v pravo partnerstvo. Med zagonom je bila ugotovljena težava s programom pranja. Mark pojasnjuje: »S sodelovanjem z družbo Alfa Laval in njeno podporo smo lahko odpravili težavo. Lahko smo se pogovorili z nekom na kraju samem, ki je pri reševanju zadeve uporabil izkušnje družbe Alfa Laval po vsem svetu.«  
реши проблема.“  

Oznake

Vse
Sydney-Water Air-photo 640x360

Glas stranke

Družba Alfa Laval je dejala, da bi lahko dosegli 30–40 %. V resnici smo samo pri dekanterjih dosegli več kot 47-odstotni prihranek energije. To je zelo impresivno.
»S starimi stroji smo imeli srečo, da smo dosegli 18 % trdnih snovi v pogači. S strojem Alfa Laval smo takoj, ko je bil vgrajen, dosegli 20 %, ne da bi opravili kakršno koli optimizacijo, zdaj pa se lahko približamo 22 % samo z optimizacijo postopka in hitrostjo dovajanja.
Vesel sem, da smo razpis napisali tako, kot smo ga. Med postopkom smo videli nekaj lepih strojev. Ponosen sem, da smo izbrali stroj, ki presega naša pričakovanja, in da imamo lokalno podporo. Pri Alfa Laval so se potrudil, da smo ostali zadovoljni.  Osebno imam občutek, da sem v tem objektu za odvodnjavanje dosegel uspeh. Sem resnično zadovoljna stranka.«

Mark Zioges, vodja proizvodnje, Sydney Water

Sydney Water ALDEC G3 decanters 300x228

Ključne točke

  • Skupni prihranek električne energije zaradi večje prepustnosti znaša 73,4 %
  • Zmanjšanje emisij CO2 za 173 ton na leto
  • Zatesnjeni notranji ležaji letno prihranijo 50.000 USD
  • Vsak 1 % bolj suhe biološke trdne snovi prihrani 55.000 USD pri stroških prevoza
  • Preprosta uporaba in zaupanje v storitev
  • Povračilo sredstev v < 4 letih

Sorodna vsebina: